Następny Poprzedni

Zupa krem z papryki, pomidorów i oliwek nadziewanych pastą paprykową OLE! (przepis na 2-3 porcje)

12-06-2018

Składniki:
- 3 czerwone papryki +1 żółta
- puszka pomidorów 
- cebula
-1 łyżka masła/oleju
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 szklanka bulionu
- oliwki nadziewane pastą paprykową OLE!
- łyżka oliwy
- śmietana (opcjonalnie)

Papryki kroimy na pół, usuwamy miękkie części i pestki. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika (najlepiej z opcją termoobiegu) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia skórą do góry. Pieczemy około 20 minut, aż skóra się trochę zwęgli. Wyjmujemy z piekarnika. Papryki wkładamy do woreczka strunowego (może być także zwykły foliowy, jeśli innego nie mamy) i szczelnie zamykamy, aby skóra mogła swobodnie odejść. Jeśli schodzi od razu możemy pominąć ten krok i zdjąć ją kiedy papryki ostygną. W tym czasie cebulę siekamy i podsmażamy ją na złoty kolor na maśle (możemy zastąpić olejem). Dodajemy posiekane ząbki czosnku i pomidory. Smażymy ciągle mieszając. Dodajemy papryki i dolewamy gorący bulion. Gotujemy chwilę, aby składniki się ze sobą połączyły. Miksujemy. Dodajemy soli, pieprzu i ulubione zioła do smaku. Przed podaniem wkładamy po kilka oliwek do zupy i polewamy odrobiną oliwy.

 

Powrót

OKECHAMP S.A., ul. Wichrowa 1A, 60-449 Poznań, tel.: 061 846 99 00, fax: 061 846 99 01, email: biuro.poznan@okechamp.pl, www.okechamp.pl NIP: 779-21-94-028, REGON:634419544, BDO:000087546, KRS: 0000235254 - Sąd Rejonowy Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu VIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
kapitał zakładowy: 6 776 511 zł kapitał wpłacony: 7 500 000 zł

X

Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb.
Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny