Następny Poprzedni

Strudel z łososiem, szpinakiem i kaparami w oleju z pieprzem marynowanym OLE!

24-07-2017

Składniki:

- 1opakowanie ciasta francskiego,

- 1 duże opakowanie szpinaku w liściach,

- 1 cebula,

- ok. 50-60g fety,

- 1 duży filet łososia ok.400-500g,

- sos sojowy,

- 1 łyżka posiekanego rozmarynu,

- 1 łyżka masła,

- 1 ząbek czosnku,

- 2-3 łyżki Kaparaów w oleju z pieprzem maryn

- 1 żółtko + mak/sezam do posypania, 

Łososia myjemy, zdejmujemy skórkę. Kroimy na 2 lub 3 części (wzdłuż). Dodajemy do niego posiekany rozmaryn, sól, pieprz i polewamy sosem sojowym. Odstawiamy do lodówki na min.1h (im dłużej tym lepiej). Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy. Cebulę kroimy w piórka lub w kostkę. Podsmażamy na maśle. Dodajemy posiekany czosnek (uważamy, żeby go nie spalić). Partiami dorzucamy szpinak. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu do smaku (możemy dodać odrobinę sosu sojowego). Kiedy liście zmiękną, zdejmujemy z ognia. Studzimy. Ciasto dzielimy na dwie lub trzy części (w zależności ile mamy kawałków ryby). Na każdy płat ciasta nakładamy rybę – zostawiając ok.2cm miejsca przy brzegu. Następnie dodajemy szpinak, fetę i kapary. Zawijamy rybę  w „rulon“ i robimy nacięcia na wierzchu. Smarujemy żółtkiem, posypujemy sezamem lub makiem. Wkładamy do dobrze rozgrzanego piekarnika na 180C i pieczemy ok. 20 min.

 

 

Powrót

OKECHAMP S.A., ul. Dąbrowskiego 259, 60-406 Poznań, tel.: 061 846 99 00, fax: 061 846 99 01, email: biuro@okechamp.pl, www.okechamp.pl NIP: 779-21-94-028, REGON:634419544, KRS: 0000235254 - Sąd Rejonowy Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu VIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
kapitał zakładowy: 6 776 511 zł kapitał wpłacony: 7 500 000 zł

X

Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb.
Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny