Następny Poprzedni

Sałatka z kaszą gryczaną, kaparami w oleju z pieprzem marynowanym OLE! oraz szparagami

28-08-2019

Składniki:
- 2 opakowania kaszy gryczanej, 
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 1/3 słoika kaparów w oleju z pieprzem marynowanym OLE!,
- 3-4 jajka ugotowane na twardo lub ugotowane po benedyktyńsku,
- 1 czerwona cebula,
- ser feta (opcjonalnie).

Sos:
- 100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia,
- po 1/2 łyżki soku z cytryny oraz octu,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka musztarda sarepska,
- sól, pieprz.

Składniki na sos i odstawiamy na bok. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Szparagi myjemy oraz odłamujemy twarde końcówki (delikatnie wyginamy łodygę, aż przełamie się w odpowiednim miejscu). Szparagi gotujemy w pionie (możemy je związać) w wysokim garnku, w osolonej wodzie - główki powinny wystawać nad powierzchnię wody. Gotujemy ok. 6 minut, aż będą one chrupiące i miękkie. W międzyczasie jajka gotujemy na miękko lub "po benedyktyńsku". Cebulę kroimy w cienkie piórka. Do ugotowanej kaszy dodajemy łyżkę masła , aby się rozpuściło. Nakładamy ją na talerze, dodajemy kapary w oleju z pieprzem marynowanym OLE!, jajka, cebulkę oraz ewentualnie ser feta. Całość polewamy sosem.

 

Powrót

OKECHAMP S.A., ul. Wichrowa 1A, 60-449 Poznań, tel.: 061 846 99 00, fax: 061 846 99 01, email: biuro.poznan@okechamp.pl, www.okechamp.pl NIP: 779-21-94-028, REGON:634419544, BDO:000087546, KRS: 0000235254 - Sąd Rejonowy Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu VIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
kapitał zakładowy: 6 776 511 zł kapitał wpłacony: 7 500 000 zł

X

Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb.
Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny