Następny Poprzedni

Quiche ze szparagami i kaparami w oleju z ziołami OLE!

23-07-2018

Składniki na spód:
- 250g mąki pszennej
- 150g zimnego masła
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnej wody

Nadzienie:
- 2 jajka
- 300g śmietany 30%
- 150g tartego sera
- 1 ząbek czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
-1/2 dużego pęczka szparagów
- 1/3 kaparów w oleju z ziołami OLE!

Ze składników na spód zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Formę lub małe foremki smarujemy masłem i obficie posypujemy bułką tartą (to jest ważne, aby spód nie przyczepił się do formy). Ciasto rozwałkowujemy i układamy na formę. Następnie nakłuwamy widelcem spód (w wielu miejscach) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C. Pieczemy ok. 10 minut, aż do uzyskania złotego koloru.

Składniki na masę jajeczną łączymy ze sobą za pomocą trzepaczki. Usuwamy twarde części ze szparagów (wystarczy lekko złamać w połowie, a końcówki same odpadną). Ser ścieramy na tarce, dodajemy do masy. Dodajemy szczyptę pieprzu i soli do smaku. Masę wylewamy na ostudzony spód. Na wierzch układamy pokrojone (mogą być podane w całości) szparagi i kapary w oleju z ziołami OLE!. Zapiekamy w 180C przez ok.30-40 minut, aż do zarumienienia.

Powrót

OKECHAMP S.A., ul. Wichrowa 1A, 60-449 Poznań, tel.: 061 846 99 00, fax: 061 846 99 01, email: biuro.poznan@okechamp.pl, www.okechamp.pl NIP: 779-21-94-028, REGON:634419544, BDO:000087546, KRS: 0000235254 - Sąd Rejonowy Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu VIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
kapitał zakładowy: 6 776 511 zł kapitał wpłacony: 7 500 000 zł

X

Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb.
Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny