Następny Poprzedni

Prosta sałatka z halloumi i Czosnkiem chilli w oleju OLE!

11-08-2021

Składniki:

  • mix sałat oraz duża garść rukoli
  • garść nerkowców (wcześniej uprażonych na suchej patelni)
  • pomidorki chery
  • 2 ugotowane buraki
  • 1/3 słoiczka Czosnku chilli w oleju OLE!
  • 1 kostka sera halloumi
  • czerwona cebula pokrojona w piórka (opcjonalnie)

Sos:

  • 4 łyżki oliwy + 1 łyżka oleju z Czosnku chilli w oleju OLE!
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon oraz musztardy francuskiej
  • 1-2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (ilość wedle preferencji)
  • sól, pieprz

Sos przygotowujemy na kilka godzin przed. Wszystkie składniki mieszamy w małym naczyniu i odstawiamy „do przegryzienia“ do lodówki.  Buraki kroimy w bardzo cienkie plasterki (jak na carpaccio). Ser kroimy na grubsze plastry. Ser smażymy na suchej patelni teflonowej, aż zarumieni się z obydwu stron.  Na talerzu rozkładamy sałatę z rukolą, buraki, cebulę, czosnek oraz ser. Posypujemy prażonymi orzechami nerkowca. Polewamy sosem tuż przed podaniem.

Powrót

OKECHAMP S.A., ul. Wichrowa 1A, 60-449 Poznań, tel.: 061 846 99 00, fax: 061 846 99 01, email: biuro.poznan@okechamp.pl, www.okechamp.pl NIP: 779-21-94-028, REGON:634419544, BDO:000087546, KRS: 0000235254 - Sąd Rejonowy Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu VIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
kapitał zakładowy: 6
.476.511 zł kapitał wpłacony: 6.476.511 zł

X

Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb.
Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny