Następny Poprzedni

Paszteciki z soczewicy z oliwkami z czosnkiem w oleju OLE!

13-03-2019

Składniki:
- 1 szklanka suchej soczewicy
- około 100 g kaszy jaglanej
- 2 marchewki
- 100 ml oleju
- 2 cebule
- 2 – 3 łyżki sosu sojowego
- 2 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka lubczyku i majeranku
- ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
- szczypta oregano
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwek z krojonym czosnkiem w oleju z ziołami OLE!
- sól i czarny pieprz
- 1 jajko
- żurawina do podania

Przygotowanie:
Kaszę opłukujemy i gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji z opakowania. Soczewicę także opłukujemy i gotujemy w dwóch szklankach osolonej wody, aż będzie miękka i wchłonie całą wodę. Co jakiś czas należy ją mieszać, tak aby się nie przypaliła na dnie garnka. W tym czasie na tarce z małymi oczkami ścieramy marchewkę oraz pietruszkę. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem liści laurowych i szczyptą soli. Smażymy tak długo, aż cebula się zeszkli. Następnie wyjmujemy liście i dodajemy starte warzywa. Doprawiamy całość sosem, czosnkiem, lubczykiem i oregano, a także solą i pieprzem. Do całości należy dodać olej i jajko. Na sam koniec dokładamy pietruszkę i miksujemy wszystko blenderem. Do gotowej masy dodajemy oliwki z czosnkiem OLE! (część oliwek można pokroić). Masę przekładamy do foremki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem. Pieczemy ok 40-45 min w 180 stopniach, aż do uzyskania rumianego koloru z wierzchu.

Danie gotowe jest do spożycia po wystygnięciu.

Powrót

OKECHAMP S.A., ul. Wichrowa 1A, 60-449 Poznań, tel.: 061 846 99 00, fax: 061 846 99 01, email: biuro.poznan@okechamp.pl, www.okechamp.pl NIP: 779-21-94-028, REGON:634419544, BDO:000087546, KRS: 0000235254 - Sąd Rejonowy Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu VIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
kapitał zakładowy: 6 776 511 zł kapitał wpłacony: 7 500 000 zł

X

Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb.
Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny