Następny Poprzedni

Krem z dyni z pomarańczą, imbirem i Suszonymi pomidorami OLE!

05-10-2020

Krem z dyni z pomarańczą, imbirem i suszonymi pomidorami OLE!

  • 700g surowej dyni (ważona ze skórą)
  • 1l bulionu warzywnego
  • ½ soku ze świeżo wyciśniętych pomarańczy
  • 5 suszonych pomidorów w oleju z ziołami OLE! (plus kilka  do dekoracji)
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy + szczypta pieprzu Cayenne
  • śmietana 18% lub kremówka (ilość według uznania) - opcjonalnie
  • prażone pestki migdałów lub dyni
  • oliwa

Z dyni usuwamy pestki oraz skórę. Kroimy w kostkę. W garnku podgrzewamy oliwę, a na niej świeżo starty (obrany wcześniej ze skórki) imbir. Po chwili dorzucamy posiekane ząbki czosnku. Dodajemy pokrojoną dynię, bulion oraz sok z pomarańczy. Gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 30min). Doprawiamy pieprzem i solą według uznania. Dodajemy suszone pomidory (mogą być pokrojone), gotujemy jeszcze kilka minut. Całość miksujemy. Można dodać śmietanę, wierzch dekorujemy suszonymi pomidorami i pestkami. Podajemy ze świeżą bagietką.

 

Powrót

OKECHAMP S.A., ul. Wichrowa 1A, 60-449 Poznań, tel.: 061 846 99 00, fax: 061 846 99 01, email: biuro.poznan@okechamp.pl, www.okechamp.pl NIP: 779-21-94-028, REGON:634419544, BDO:000087546, KRS: 0000235254 - Sąd Rejonowy Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu VIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
kapitał zakładowy: 
6.476.511 zł kapitał wpłacony: 6.476.511

X

Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb.
Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny