Następny Poprzedni

Korzenny pstrąg pieczony na warzywach z Czosnkiem włoskim w oleju OLE!

23-02-2018

 

Składniki:
- 2 pstrągi (wypatroszone)
- 3 marchewki i 3 pietruszki
- 2 ziemniaki
- 2 mniejsze buraki 
- 1 batat 
- 1 czerwona cebula (pokrojona w ćwiartki)
- gałązka pomidorów koktajlowych 
- 1 pomarańcza (pokrojona na plasterki)
- ½ słoika Czosnku włoskiego w oleju OLE!

Marynata korzenna do ryby:
- po ½ łyżeczki cynamonu, imbiru, gałki muszkatałowej, 
- zmielone 2 goździki
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz

Sos miodowy do warzyw:
- 1 łyżka miodu
- 1/3 szklanki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny (może być więcej)
- 1 ząbek czosnku (drobno posiekany lub wyciśnięty)

Przyprawy do marynaty łączymy ze sobą. Składniki do sosu dokładnie mieszamy lub miksujemy. Pstrąga myjemy, suszymy. Warzywa (oprócz cebuli, pomidorów i buraków) obieramy i gotujemy około 30 minut - aby były miękkie, ale nie rozgotowane. Buraki gotujemy osobno również około 30 minut. Rybę nacieramy marynatą. Do środka każdej ryby wkładamy dwa plasterki pomarańczy i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Wkładamy do lodówki. Ugotowane warzywa oraz cebulę kroimy na ćwiartki. Łączymy z sosem miodowym, dokładnie mieszamy. Wkładamy do żaroodpornego naczynia, na środku układamy rybę i gałązkę pomidorów. Na wierzch układamy Czosnek włoski w oleju OLE! Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut.

Powrót

OKECHAMP S.A., ul. Dąbrowskiego 259, 60-406 Poznań, tel.: 061 846 99 00, fax: 061 846 99 01, email: biuro@okechamp.pl, www.okechamp.pl NIP: 779-21-94-028, REGON:634419544, KRS: 0000235254 - Sąd Rejonowy Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu VIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
kapitał zakładowy: 6 776 511 zł kapitał wpłacony: 7 500 000 zł

X

Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb.
Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny