Następny Poprzedni

1. Co czwarta pieczarka w Europie jest wyprodukowana w Polsce.

Wg badań Eurostat Polska, obok Holandii, jest liderem w produkcji pieczarek w Europie i jako jedyny kraj notuje tendencję wzrostową. Rocznie na naszym kontynencie produkuje się ok. 1 mln ton pieczarek.

CZYTAJ WIĘCEJ

2. Pieczarki posiadają właściwości zdrowotne i lecznicze.

W uprawie pieczarek nie stosuje się w ogóle substancji chemicznych. Jedynym sposobem stymulacji ich wzrostu i ochrony jest stabilizacja temperatury i wilgotności powietrza.

CZYTAJ WIĘCEJ

3. Pieczarki występują również w naturze.

Najczęściej można je spotkać od maja do października. Rosną przeważnie na łąkach, polach i świetlistych obrzeżach lasów, ale także w parkach i ogrodach, szczególnie w tych nawadnianych.

CZYTAJ WIĘCEJ

4. Uprawa pieczarki ma kilkusetletnią historię.

Historia uprawy grzybów sięga kilku tysięcy lat. Jej pionierami byli Chińczycy, którzy hodowali wiele różnych gatunków grzybów, przede wszystkim z uwagi na ich walory smakowe lub lecznicze.

CZYTAJ WIĘCEJ

5. Kto je grzyby?

Według Instytutu badania Opinii i Rynku wynika, że świeże grzyby i przetwory z nich przygotowane częściej spożywane są w gospodarstwach domowych osób młodych, dobrze wykształconych, o wysokich dochodach rodziny, mieszkańców małych

CZYTAJ WIĘCEJ

OKECHAMP S.A., ul. Dąbrowskiego 259, 60-406 Poznań, tel.: 061 846 99 00, fax: 061 846 99 01, email: biuro@okechamp.pl, www.okechamp.pl NIP: 779-21-94-028, REGON:634419544, KRS: 0000235254 - Sąd Rejonowy Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu VIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
kapitał zakładowy: 6 776 511 zł kapitał wpłacony: 7 500 000 zł

X

Nasza witryna stosuje pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb.
Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptują Państwo Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny